tiistai 27. lokakuuta 2015

Kauppamatkustaja

Matkustamiseen on monia syitä, mutta tällaiselle keräilijäluonteelle yksi tärkeimmistä on päästä shoppailemaan tavaroita, joita ei kotikulmilta löydy. Toki miltei mitä vaan voisi ostaa netin kautta, mutta jostain syystä shoppailusta katoaa se jokin, jos ei pääse kuupailemaan kaupoissa ja hypistelemään tavaroita ennen ostopäätöstä. Lisäksi joitain tavaroita saa "paikan päältä" (missä se sitten ikinä lieneekään) ostettua paljon edullisemmin kuin netin kautta ostettaessa.

Vaikka Kaisan ja minun käsitykset parhaista shoppailupaikoista eivät aina käykään täysin yksiin, on niissä kuitenkin sen verran yhteistä, ettei kumpikaan yleensä viihdy niissä ostospaikoissa, joita matkaoppaat, turisti-infot ja erilaiset esitteet suosittelevat. Esimerkiksi eurooppalaisen suurkaupungin ostarilla tai japanilaisella katetulla ostoskadulla kulkemisessa on toki oma viehätyksensä, mutta harvemmin niistä kuitenkaan tarttuu mukaan muuta kuin kokemuksia. Poikkeuksiakin on kuten vaikkapa Onomichin kauppakadun päästä löytyneestä pienestä retkeilytarvikekaupasta mukaan tarttunut otsalamppu, jota myyjätäti halusi esitellä lähemmäs varttitunnin ennen kuin raski myydä sitä huonosti japania solkkaaville gaijineille.


Se, ettemme matkoillamme kelpuuta matkabudjettimme uudeksi omistajaksi matkaoppaiden suosittelemia ostoskeskuksia ja vastaavia, ei suinkaan tarkoita, että rahantuhlailupisteemme olisivat jotenkin hienostuneempia tai sivistyneempiä - pikemminkin päinvastoin. Omat suosikkishoppailupaikkani ovat:

5. Viinitilat silloin, kun niitä kohdalle osuu. Vaikka asiantuntijuus ei riitäkään parhaimpien viinien bongaamiseen, on viinitiloilta ostetuissa viineissä aina oma viehätyksensä silloinkin, kun ostospäätös ei kaikesta maistelusta huolimatta osunut nappiin. Keskieurooppalaisten kohteiden lisäksi olen päässyt vierailemaan viinitiloilla myös Chilessä ja Kanadassa, joista varsinkin jälkimmäinen jäi mieleen "eksoottisempana" viinimaana.



4. Paikalliset pikkuputiikit - etenkin Pohjoismaita eteläisemmässä Euroopassa kuten Ranskassa ja Italiassa. Milloin tarttuu mukaan hunajaa, milloin öljyä, milloin mausteita - yleensä kuitenkin jotain ruoanlaitossa hyödynnettävää, jota kotona käyttäessä on sitten mukava muistella sitäkin "yhtä pikkukaupunkia Umbriassa" ja sitä toista italialaista kylää, jonne piti ajaa ihan vain kylän nimen vuoksi...


3. Hard Rock Cafe. Tämä onkin sitten mauttomista mauttomin shoppailukohde, mutta pitäähän sitä jokaisella olla joitain selittämättömiä paheita. Meillä se on Hard Rock Cafe, jonne pitää poiketa fajitas-illalliselle ja T-paita-ostoksille aina kun HRC vierailukohteesta löytyy. Tällä hetkellä hyllystä löytyy the logolla varustettuja T-paitoja reilusta kahdestakymmenestä eri kaupungista haettuna.


2. Ruotsalaiset Inter Sport -liikkeet, erityisesti se yksi Solbackenin liike. Lenkkeilyharrastaja ja koiranulkoiluttaja löytää toki kaikenlaista muutakin ostettavaa urheilutarvikeliikkeistä, mutta se, mikä tekee juuri ruotsalaisista Inter Sport -liikkeistä erityisiä, on fanituotevalikoima. Mistä tahansa ruotsalaisesta IS:stä löytyy vähintään Tre kronor- ja/tai jalkapallokrääsää, mutta oikein valituista Länsipohjan liikkeistä löytyy myös erään paikallisen jääkiekkojoukkueen fanituotteita, joita ostamatta ei näitä liikkeitä voi ohittaa.


1. Bookoff-liikkeet. Kun musiikki, elokuvat ja kohta kirjatkin ovat ladattavissa netistä, on hyviä levy-, elokuva- ja kirjakauppoja yhä vaikeampaa löytää. Vielä vaikeampaa on löytää hyviä käytettyjen levyjen, elokuvien ja kirjojen kauppoja. Tässäkin asiassa Japani kuitenkin osoittaa olevansa maa, josta löytyy mitä tahansa vain keksiikin etsiä. Aina Japaniin päästessäni etsin vierailukohteesta löytyvät Bookoffit, joista saa halvimmillaan ostettua cd:tä muutaman euron kappalehintaan, kun samoista levyistä saisi netin kautta tilatessa maksaa kymmeniä euroja. Toki levyt ovat käytettyjä, mutta niin on suurin osa Suomestakin eri divareista ostamistani cd:stä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti