maanantai 26. lokakuuta 2015

"Det finns en stad, ett hockeylag..."

Ookkonää reissannu? No toki, tällekin vuodelle on tähän mennessä kertynyt reilun kahden kuukauden edestä muualla kuin kotona vietettyjä öitä - ja siihen lisäksi vielä päälle kaikki yhden päivän matkustelut milloin työn puolesta pääkaupunkiin, Tampereelle, Raaheen tai Tornioon, milloin ostoksille länsinaapuriin ja milloin (vaimon) koiraharrastusten perässä pitkin pohjoista Suomea ja Ruotsia. Entä ookkonää kirjoittanu blogia? En ikinä. Blogien lukeminenkin on rajoittunut paremman puoliskon Kaisan tuottamiin koira-aiheisiin kirjoituksiin sekä satunnaisiin vierailuihin kavereiden jo laajempaakin kuuluisuutta niittäneelle ruoka(ilu)palstalle, jossa olen kerran tai kahdesti tainnut uskaltautua kommentoimaankin jotain kirjoitusta. Enkä myöskään ole missään vaiheessa kokenut, että mitkään omat ajatukset olisivat niin merkittäviä saatikka kiinnostavia, että niiden julkiseen kirjaamiseen kannattaisi käyttää aikaa, jonka voi käyttää paremminkin - vaikkapa matkustamiseen.

Pari viikkoa sitten Kaisa kuitenkin keksi perustaa tämän matkailuaiheisen blogin jo pitkään ylläpitämänsä ruotsinlapinkoirablogin rinnalle ja sai lopulta suostuteltua minutkin mukaan. Ja jos jostain aikoo julkisemmin kirjoittaa, niin miksipä sitten ei matkailusta. Se on kuitenkin yksi niistä asioista, joista on riittävästi kokemusta kirjoittamiseen - ja se on erittäin todennäköisesti huomattavasti kiinnostavampaa kuin ne muut aiheet, joista osaisin kirjoittaa (lue: metallurgia, termodynamiikka, ...). Lisäksi nyt on varsin sopiva aika aloittaa matkoista kirjoittaminen, koska viikonloppuna on taas edessä jo pikkuhiljaa perinteeksi muodostuva loppusyksyn jääkiekkomatka katsomaan maailman parhaan jääkiekkojoukkueen, Skellefteå AIK:n, peliä. Näin pääsen naamioimaan suosikkijoukkueeni ylistyksen "matkailublogikirjoitukseksi".

Vaikka en ole itse ikinä (edes pienempänä) harrastanut jääkiekkoa, on lajin seuraaminen ollut pitkään mieluinen harrastus. Television kautta seuraan useampiakin sarjoja ja kisoja (Kaisan mielestä aivan liikaa), minkä lisäksi olen päässyt katsomaan paikan päältä muun muassa SM-liigan, Mestiksen, Elitserienin (ja sittemmin SHL:n), Allsvenskanin ja NHL:n otteluita sekä maailmanmestaruuskilpailuja. Vaikka kotoisten kärppienkin voitot toki lämmittävät mieltä, on pienen pohjoisruotsalaisen Skellefteån kaupungin ylpeys jo pitkään ollut sydäntäni lähinnä. Ensimmäisen kerran näin heidät livenä, kun AIK pelasi vielä Allsvenskanissa ja yritti nousua Elitserieniin. Nousukarsintaottelu etelän suurta ja mahtavaa Malmötä vastaan päättyi 5-0-kotivoittoon, enkä ole ennen sitä enkä sen jälkeen kokenut sellaista tunnelmaa, joka tuolloin Skellefteån jäähallissa vallitsi. Tuona vuonna onni ei kuitenkaan vielä ollut myötäinen ja nousua ylimmälle sarjatasolle jouduttiin odottamaan vielä yhden kauden verran.

Sittemmin AIK:sta on kasvanut yksi Ruotsin kiekkoliigan viime vuosien menestyjistä (viiden viimeisen kauden saldona kaksi mestaruutta ja kolme hopeaa!), kun taas itse olen saanut vakuutettua Kaisankin siitä, että AIK:n matseja kannattaa matkustaa katsomaan kauempaakin. Näin ollen meille on muodostunut jokasyksyinen perinne matkustaa yhdeksi viikonlopuksi Västerbotteniin AIK:n peliä katsomaan. Kerran saimme jopa sovitettua kaksi peliä samalle viikonlopulle, kun AIK pelasi ensin perjantai-iltana Luleåssa paikallisvastustajaansa vastaan ja seuraavana päivänä kotona tulevaa finaalivastustajaansa Växjötä vastaan.

Tänä vuonna kiekkoviikonloppu tulee olemaan omalta osaltani jopa hieman nostalginen, kun lauantaina Kraft-areenalla vastaan asettuu viime keväänä pitkän tauon jälkeen takaisin ylimmälle sarjatasolle noussut Malmö Redhawks - joukkue, jota vastaan AIK pelasi, kun enimmäisen kerran näin joukkueen livenä. Tällä kertaa asetelma on kuitenkin toisenlainen: kotijoukkue ei enää ole se pohjoisruotsalainen pikkukaupungin joukkue, joka haastaa suuren kaupungin mahtijoukkuen etelästä, vaan Malmö tulee sarjanousijana haastamaan viime vuosien vakiofinalistia heidän pelottavalle kotiareenalleen. Siellä, noin 6000 paikallisen kiekkokannattajan joukossa on myös kaksi lahden tältä puolelta paikalle saapunutta kannattajaa, valmiina kannustamaan omansa voittoon.

"Andra sidan: är ni klara!?"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti