lauantai 23. helmikuuta 2019

Ruokaa ja elokuvia Lyonissa

Kevään 2019 kaupunkilomamme kohdistui Ranskan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, Lyoniin, joka sijaitsee Ranskan itäosassa Rhône- ja Saône-jokien yhtymäkohdassa. Säiden puolesta ajankohta, helmikuun puoliväli, soveltui meidän mielestä erinomaisesti kaupunkimatkailuun. Öisin lämpötila laski nollaan tai juuri ja juuri pakkasen puolelle, mutta auringon lämmittäessä nousi nopeasti siten, että iltapäivisin oli jo reilut 10 astetta lämmintä, mikä oli meille ihan riittävästi. Lämpimämpiä lomakohteita - tai vihreämpiä maisemia - etsivien kannattanee kuitenkin suunnata Lyoniin vasta vähän myöhemmin keväällä.

Näkymä Lyoniin Notre Dame de Fourvièren luota.


Matkustus Suomesta Lyoniin onnistui varsin jouhevasti. Finnarin suoralla aamulennolla Helsingistä Lyonin Saint Exupéry -lentokentälle pääsee lomakohteeseen jo ennen lounasaikaa, vaikka äärimmäisen aikainen aamuherätys onkin tarpeen, jos ensin on lennettevä Suomen sisäinen liittymälento. Itse olimme nousseet kolmen jälkeen ehtiäksemme ajoissa Oulunsaloon. Vaihtoaika Helsingissä oli sen verran tiukilla, että suuriin myöhästymisiin ei ollut varaa varsinkaan, kun vaihtoa vielä hidastivat bussikuljetukset sekä Oulun koneelta että Lyonin koneeseen. Lyonissa matka lentokentältä kaupunkiin Part-Dieun asemalle sujuu noin puolessa tunnissa Rhonexpressiksi nimetyllä ratikalla, jolla matkustaminen maksaa reilut 15 euroa suuntaansa. Lyonin sisällä liikuttaessa kannattaa ostaa joko yhden, kahden tai kolmen vuorokauden lippu, jolla voi matkustaa kaikilla paikallisliikennevälineillä (metro, ratikat, bussit ja jopa Notre Dame de Fourvière -kirkolle vievä funikulaari) ja jonka hinta ei päätä huimannut. Yhden vuorokauden lippu maksoi noin kuusi euroa ja pitempikestoisissa lipuissa hinta vuorokautta kohti oli vielä tätäkin edullisempi.

Lyon Saint Exupéry -lentoaseman rautatieasema.

 Bellecourin aukio, josta löytyy mm. turisti-infopiste.

Kaupungissa liikkumista helpottavat selkeä metrolinjasto, jolla pääsee nopeasti liikkumaan hieman pitempiä etäisyyksiä (ilman, että asemilla täytyy kävellä mahdottoman pitkiä matkoja esimerkiksi linjoja vaihdettaessa), sekä kaupungin läpi virtaavat Rhône ja Saône, jotka auttavat huomattavasti hahmottamaan missä päin kaupunkia on kulloinkin liikkeellä. Varsinkin jokien väliin sijoittuvassa toisessa arrondissementissä eli Presqu'îlessä tai Saônen länsirannalle sijoittuvassa Vanhassa kaupungissa (Vieux Lyon) liikuttaessa joet auttavat hyvin hahmottamaan mihin suuntaan ollaan menossa.

Saône.


Vieux Lyon.


Juuri nämä Presqu'îleen sijoittuvat alueet kuten Ainay, Bellecour ja Cordeliers sekä UNESCOn maailmanperintökohteeksikin nimetty Vanha kaupunki tarjoavat kauniine rakennuksineen ja aukioineen sekä viehättävine kujineen ja ravintoloineen ehkä eniten nähtävää Lyonissa vierailevalla matkailijalle. Näillä alueilla sijaitsee myös lukuisia Lyonille tyypillisiä pieniä ravintoloita, bouchoneja, sekä muita laadukkaita ruokapaikkoja. Ja vaikkei muuten valitsisikaan lomakohteitaan ruokapaikkojen perusteella, on Lyonissa vierailtaessa ehdottomasti tutustuttava sen ruokakulttuuriin, joka tyypillisimmillään on edustettuna juuri pienissä bouchoneissa. Itse hyödynsimme bouchonien ja muiden keskustan ruokapaikkojen tarjontaa sekä lounas- että illallisaikaan. Lounasaikaan ei ollut vaikeaa vain valita jotain kohdalle osuvaa kivannäköistä ravintolaa, mutta illalliselle kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen - varsinkin jos haluaa syömään johonkin tiettyyn ravintolaan tai on yhtään myöhemmin liikkeellä. Puoli kahdeksan tienoilla ravintoloissa saattoi vielä olla vapaitakin paikkoja, mutta vähän sen jälkeen lähes kaikki paikat alkoivatkin olla jo täynnä. Itse teimme pöytävaraukset ravintoloiden verkkosivujen kautta noin pari viikkoa ennen matkaa, mutta varauksen teko onnistunee varmaan vielä paikan päälläkin. Kolmen ruokalajin ateria kahdelle hengelle sekä vajaan puolen litran viini paksupohjaisessa pot-pullossa maksoi yleensä yhteensä noin 70-100 euroa.

 Lyonilaisen bouchonin pienoismalli Le Musée Cinéma et Miniature de Lyonissa.


Tyypillinen lyonilainen bouchon ja esimerkki tyypillisestä kolmen ruokalajin menusta bouchonissa.

Aluksi foie gras de canard maison et son chutney de figues.

 Quenelle de brochet löytyi tyypillisesti bouchonien ruokalistoilta.

 Crème brûlée.

Saint-marcellin -juustoa oli tarjolla miltei jokaisessa Vanhan kaupungin bouchonissa.
 

Lyonilainen paksupohjainen pot.

Ruokaturistien kannattaa piipahtaa myös Part-Dieun aseman läheltä löytyvässä Halles de Lyon Paul Bocusessa, josta löytyy elintarvikkeita vaativampaankin makuun. Ja jos haute cuisine tuntuu omalta jutulta, niin voi tietysti yrittää saada varattua paikkaa Paul Bocusen nimeä kantaviin ravintoloihinkin. Itse koimme olevamme enemmän omassa elementissämme leppoisemmissa bouchoneissa, emmekä edes yrittäneet tehdä varauksia näihin Michelin-tähtiä kantaviin paikkoihin.

Halles de Lyon Paul Bocuse.

Bouchonissa.
 
Ruokakulttuuriin tutustumista on mahdollista täydentää päivämatkoilla lähistöllä oleville Bourgognen tai Rhônen viinialueille. Matkailuajankohtamme helmikuussa ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen viinivierailuja silmällä pitäen ja ainoa Lyonin turisti-infon (joka löytyy Bellecourin aukiolta Presqu'îlestä) kyseiselle viikolle tarjoama viinikierros suuntaui Beuajolaisiin ja Mâconiin, joten valinnanvaraa ei juurikaan ollut. Korkeamman sesongin aikaan viinimatkoja kuitenkin järjestetään myös moniin muihin kohteisiin Lyonin lähialueilla. Retki kesti koko päivän aamuyhdeksästä iltakuuteen ja sen aikana pääsimme tutustumaan paitsi Pouilly-Fuissén Mâconnais-valkoviineihin ja Cru beaujolais -punaviineihin, myös ranskalaiseen maaseutuun ajaessamme läpi Beaujolaisin ja Mâconin alueiden ja pysähtyessämme lounaalle Juliénasin kylässä. Retken varaaminen onnistui turisti-infosta paikan päältä pari päivää ennen varsinaista retkeä.

Beaujolaisin viinialuetta helmikuussa.

Beaujolaisin viinialueeseen tutustumassa.

Gastronomisten vierailukohteiden lisäksi Lyon tarjosi herkkuja myös kaltaiselleni elokuvien ystävälle. Kaikkien elokuvafanaatikkojen pakollinen vierailukohde Lyonissa on tietysti Lumièren veljesten (Auguste ja Louis) entiseen asuintaloon sijoitettu Institut Lumière, joka esittelee näiden elokuvan varhaisten pioneerien työtä, sekä paikka, jossa kuvattiin maailman ensimmäisenä elokuvana pidetty 46-sekunttinen La Sortie de l'Usine Lumière à Lyon (Ranska, 1895). Myös rakennus itsessään on näkemisen arvoinen vierailukohde. Instituutti sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta Monplaisirin alueella ja sinne pääsee helposti metron D-linjalla.

Vähemmän kulttuurihistoriallisen, mutta ainakin omasta mielestäni ihan yhtä mielenkiintoisen vierailukohteen tarjoaa Vanhassa kaupungissa sijaitseva, elokuvarekvisiittaa ja pienoismalleja esittelevä Le Musée Cinéma et Miniature de Lyon. Paikka kannattaa sisällyttää ohjelmaan, mikäli elokuvissa ja tv-sarjoissa käytetyt asusteet, lavasteet ja maskeeraukset tai uskomattoman hienosti toteutetut pienoiskuvaelmat kiinnostavat.

 
Le Musée Cinéma et Miniature de Lyon.

Ruoka- ja elokuvakohteiden lisäksi ehdimme neljän päivän vierailumme aikana vierailla myös mm. Saint-Jean-Baptisten katedraalissa, Notre Dame de Fourvièren basilikassa sekä roomalaisaikaisilla raunioilla. Notre Dame de Fourvièren luota avautuvat myös hienot maisemat Vanhan kaupungin ja Saônen yli Presqu'îlen puolelle. Seuraavaksikin kerraksi jäi vielä nähtävää, sillä emme ehtineet sisällyttää ohjelmaamme edellä mainittuja elokuva-aiheisia kohteita lukuunottamatta ainuttakaan museota, joita niitäkin olisi ollut Lyonissa lukuisia. Jos aikaa olisi ollut enemmän, niin itseäni olisivat kiinnostaneet ainakin Musée des beaux-arts de Lyonin taidemuseo, gallialais-roomalaisen ajan Lugdunumia esittelevä Musée et théâtres romains sekä mm. luonnontieteitä ja antropologiaa esittelevä Musée des Confluences. Ehkäpä niihin sitten seuraavalla Lyonin matkalla.

Notre Dame de Fourvière.

Aamulenkillä Saônen rannoilla ennen auringonnousua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti