perjantai 12. helmikuuta 2016

Kaupunkilomalla Krakovassa, pakkasia paossa Puolassa (osa 2)

Siihen nähden kuinka kiinnostunut olen joskus ollut toisen maailmansodan historiasta ja kuinka paljon olen lukenut erilaisia keskitysleireistä kertovia kirjoja voi tuntua ehkä kummalliseltakin, että lopulta kun matkustin lähelle Auschwitzia en kuitenkaan halunnut vierailla siellä (en ole käynyt millään muullakaan keskitysleirillä). Muutaman päivän lomasta en halunnut tuhlata tunteja keskitysleirivierailuun, sillä mikään iloinen piipahdus se tuskin olisi ollut. Aihetta sivuten halusin kuitenkin käydä Schindlerin tehtaasta tehdyssä museossa. Se olikin ainoa paikka mihin menemiseen jouduimme käyttämään paikallisliikennettä (poislukien lentokentältä tulo ja sinne meno). Museo oli tehty mielenkiintoiseksi reitiksi, jossa oli erilaisia osioita (esim lattiat ja seinät tehty erilaisista materiaaleista antamaan lisämaustetta ajankuvan kerrontaan).



Kävimme myös muunlaisissa museoissa. Yksi oli kunnon shokkihoitoa, koska siellä oli ihan mahottoman monta joulukuvaelmaa (Kraków szopka). Kävi ilmi, että Krakovassa tykätään tehdä joulukuvaelmia. Mitä räikeämpi niin sen parempi. Tämä seimimuseo oli osa Krakovan historiallista museota, mikä oli ehkä hieman tylsä - toisaalta siellä oli paljon multimediaesityksiä mistä pystyi katsomaan esim miltä Krakovan keskusta oli näyttänyt eri vuosina.



Eetu jo kertoikin, että kävimme myös museoksi tehdyssä vanhassa yliopistossa. Yleensä olen vältellyt opastettuja kierroksia, mutta tuo oli todella kannattava. Joukkiomme oli pieni (vain me ja yksi belgialainen pariskunta) ja keskustelua syntyi ja opas oli mainio :)



Krakovasta löytyy metallurgeille oma tiedekuntansa, jonka hyvinkin mahtipontisen näköisen rakennuksen ohi kävelimme yhtenä aamuna. Paikka ei ehkä ole ihan joka turistin reitillä, vaikka patsaat olivatkin uljaita ja muistittivat hieman VR:n mainosukkeleita (vai ovatko ne Helsingin rautatieaseman vartijoita).


Krakovan vanha kaupunki on yksi ensimmäisistä maailmanperintökohteista. Keskustori olikin ihan vaikuttavan näköinen paikka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti